enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Yabancılara taşınmaz satışına düzenleme

Yabancılara taşınmaz satışına düzenleme
WWW.KKTCNEWS.NET
12.05.2026 09:55
0
A+
A-

KKTC’de yabancıların taşınmaz edinimine ilişkin kurallar yeniden düzenlendi. Resmi Gazete’de yayımlanan yasa gücünde kararnameyle birlikte konut, arazi ve yatırım edinimlerine yönelik yeni sınırlamalar ve uygulamalar yürürlüğe girdi.

Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan kararname, 11 Mayıs 2026 itibarıyla resmen uygulanmaya başladı. Yeni düzenlemeye göre yabancı gerçek ve tüzel kişiler, Bakanlar Kurulu izniyle en fazla 1338 metrekare arazi üzerine tek konut, 3 apartman dairesi veya 3300 metrekareyi aşmayan arazi üzerinde bir müstakil ev satın alabilecek. Toplu konut ve site projelerinde ise iki adet iki katlı villa edinimine izin verilecek. KKTC’yi tanıyan ve KKTC vatandaşlarına aynı hakları sağlayan ülke vatandaşları için ise apartman dairesi sınırı 6’ya, villa edinim hakkı da 3’e kadar çıkarıldı.

Kararnamede, satın alınan müstakil ev arazileri üzerine ikinci bir konut ya da apartman yapılması da yasaklandı.

Düzenlemenin en dikkat çeken başlıklarından biri ise yatırım şartları oldu. Turizm, eğitim, sağlık, sanayi, tarım, teknoloji ve AR-GE alanlarında faaliyet gösterecek yabancı yatırımcılar için en az 10 milyon Euro yatırım şartı getirildi.

WWW.KKTCNEWS.NET

Buna göre yatırımcıların, KKTC’de faaliyet gösteren bir bankada şirket adına en az 10 milyon Euro bulundurması ve söz konusu kaynağı iki yıl içerisinde yatırım amacı doğrultusunda kullanması gerekecek. Yap-sat konut projeleri ise yatırım kapsamı dışında bırakıldı.

Kararnameyle birlikte ilk kez “Lisanslı Ara Yatırımcı” sistemi de yürürlüğe girdi. Buna göre lisans alacak yatırımcılar, yılda en az 10 konutu mülkiyet almadan proje aşamasında veya kesin onay sonrasında tasarruflarına alabilecek. Bu taşınmazlar, yurt içinde veya dışında yabancı gerçek ya da tüzel kişilere pazarlanabilecek.

Yeni düzenlemede “kullanım belgesi” uygulaması da yer aldı. Edinim hakkını aşan ancak gerekli koşulları sağlayan yabancılara, mülkiyet satıcıda kalmak kaydıyla 10 yıllık kullanım hakkı verilebilecek. Bu hak, taşınmazı kullanma ve yararlanma imkanı sağlayacak ancak mülkiyet hakkı oluşturmayacak.

Öte yandan mevcut satış sözleşmeleri için de geçiş süreci tanındı. Daha önce yapılan satış sözleşmelerinin 6 ay içerisinde Tapu Amirliği’ne kaydedilmesi ve satın alma izni başvurularının yapılması gerekecek. Süre içerisinde bildirim yapılmaması halinde ise ek harç uygulanacak.

Kararnamenin yürütmesinin İçişleri Bakanlığı tarafından yapılacağı belirtildi.

WWW.KKTCNEWS.NET
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.