enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3290
EURO
35,0804
ALTIN
2.292,31
BIST
8.982,75

Diplomatik yankesiciler sonuç alamaz

Diplomatik yankesiciler sonuç alamaz
WWW.KKTCNEWS.NET
26.10.2022 10:34
0
A+
A-

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) temaslarda bulundu. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ala ile beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı’nda kabul etti. Tatar, kabulde yaptığı konuşmada, kendisine yapılan bu anlamlı ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getirerek, Kıbrıs Türkü’nün her zaman Türkiye ile gönül birliği içerisinde olduğunu vurguladı. Yıllardır kendi devletlerinin daha da güçlenmesini hedeflediklerini belirten Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM’de yaptığı “KKTC’yi tanıyın” çağrısını hatırlattı. Bu çağrının KKTC’ye güç verdiğini ve yeni siyasetin daha da güçlenmesi için ciddi anlamda ilham kaynağı oluşturduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin her zaman KKTC halkının yanında olduğunu dile getirdi. Tatar, “KKTC artık pandemi sonrasında bir yükselişe geçmiştir. Doğu Akdeniz’deki hakkımızı ve hukukumuzu savunurken Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği bizim için önemlidir. Her alanda bize verdiğiniz destek için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve size teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Yaşanan sıkıntılarda, her zaman, her platformda yanımızda duran Türkiye Cumhuriyeti’dir”

Ala ile beraberindeki heyet, daha sonra KKTC Başbakanı Ünal Üstel tarafından Cumhuriyet Meclisi’nde kabul edildi. Üstel, Ala ve heyetini KKTC’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye ile KKTC’nin geçmişten gelen derin bağlarla birbirine bağlı olduğuna dikkat çekti. Hem ekonomide hem de ulusal davada beraber hareket etme kararlılığında olduklarını ve bunu kimsenin değiştiremeyeceğini kaydeden Üstel, ulusal davada güvencelerinin ana vatan Türkiye olduğunu söyledi. Üstel, “Yaşanan sıkıntılarda, her zaman, her platformda yanımızda duran Türkiye Cumhuriyeti’dir, ana vatan Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır.” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın BM nezdindeki çağrısına değinen Üstel, ulusal davanın daha da ileri gitmesi için iş birliği içerisinde üzerlerine ne düşerse yapacaklarını ifade etti.

Türkiye ile her yıl yapılan Mali İşbirliği Protokolleri ve projelere de değinen Üstel, Türkiye’nin katkılarıyla bugünlere gelindiğini vurguladı. Ala ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamlarını iletti ve Ulusal Birlik Partisinin (UBP) kuruluş yıl dönümü nedeniyle tebrik etti.

WWW.KKTCNEWS.NET

“Biz her zaman KKTC’nin yanındaydık, yanındayız, yanında olacağız” diyen Ala, Kıbrıs davasına ilişkin duruşlarını bütün dünyanın bildiğini ancak her fırsatta yinelemekte fayda olduğunu söyledi. Ala, “Cumhurbaşkanımızın BM Genel Kurulu’nda temel prensiplerini ortaya koyduğu şekilde, biz Ada’da iki egemen devletin tanınmasını bir temel ilke olarak benimsiyor, destekliyoruz. Bütün uluslararası toplumu da bu temel ilke çerçevesinde KKTC’yi tanımaya çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı. KKTC’nin her adımını desteklediklerini vurgulayan Ala, Ada’da, bölgede ve dünyada daha güzel bir gelecek için çalıştıklarını belirtti. Ala, Akdeniz’de ve Ege’de uluslararası hukuka uygun, kendi haklarını koruyan ve asla bunlardan taviz vermeyen dış politikalarının devam edeceğini söyledi.

“Erdoğan’ın KKTC’nin tanınması için yaptığı çağrıyı alkışlıyoruz “

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre de, Ala ve beraberindeki heyeti kabul etti. Töre, KKTC ile Türkiye ilişkilerinin en üst düzeyde seyrettiğine işaret ederek, Doğu Akdeniz’de KKTC’nin yaşatılmasının görevleri olduğunu dile getirdi. Töre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC’nin tanınması için yaptığı çağrıyı alkışladıklarını ifade etti. AB üyeliği için yürütülen çalışma ve kriterleri desteklediklerini ancak AB’nin kendi ilkelerine ters düştüğünü söyleyen Töre, Kıbrıs’ta ihtilaf olmasına rağmen Rum kesiminin birliğe kabul edildiğini hatırlattı. Töre, Kıbrıs Türkü’nün Türk milletinin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, devletlerin ismi ve coğrafyasının farklı olabileceğini ancak “öznenin milli dava olduğunu” ve Türkiye ile kardeşlik ruhu içerisinde yola devam edeceklerini aktardı. Ala ise Türkiye’nin her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında olduğunu, KKTC’nin uluslararası alanda en iyi yere sahip olması için çalıştığını belirtti. Haksızlık ve oldubittilere asla müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Ala, bunun yanında kimsenin hakkını da istemediklerini ifade etti. Ala, “KKTC ile birlikte olduğumuz sürece yanlış, diplomatik yankesicilik yapanların sonuç alması mümkün değildir” dedi.

“Birçok ülkede takdirle karşılanan dış politikamızın KKTC’ye de pozitif yansıması oluyor”

AK Parti KKTC Temsilciliğini de ziyaret eden Ala, burada ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve KKTC’nin her zaman yanında olduklarını anımsattı. Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde yürüttüğü dış politikanın birçok ülkede takdirle karşılandığını kaydeden Ala, bunun KKTC’ye de pozitif yansımasının olduğunun altını çizdi. Ala, KKTC’deki AK Parti Temsilciliğinde bir bayrak değişimi olduğunu ifade ederek, Sıtkı Öztekin’in AK Parti KKTC Temsilciliği görevini Fahri Yönlüer’e devrettiğini söyledi. Öztekin’in faydalı işler yaptığını belirterek kendisine teşekkür eden Ala, Yönlüer’e ise çalışmalarında başarılar diledi. Ala, daha sonra partilerle de görüştü. Ala’ya, KKTC ziyareti sırasında AK Parti Konya Milletvekili ve TBMM KKTC Dostluk Grubu Başkanı Orhan Erdem, AK Parti İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya, AK Parti Adıyaman Milletvekili Muhammed Fatih Toprak ile diğer yetkililer eşlik etti.

WWW.KKTCNEWS.NET
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.