enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62

Malzeme tedariki sorunu çözüldü..Dipkarpaz- Manastır yolu yenileniyor

Malzeme tedariki sorunu çözüldü..Dipkarpaz- Manastır yolu yenileniyor
WWW.KKTCNEWS.NET
25.12.2023 21:39
0
A+
A-

 KKTC Karayolları Master Planı 2021-2022 Uygulama Protokolü kapsamında olan,ancak malzeme temini konusunda sıkıntı nedeniyle yapımına başlanamayan Manastır Dipkarpaz yoluyla ilgili adım atıldı.

Finansmanı Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanan yolun yapımında kullanılacak malzeme tedariki ile ilgili sorun aşıldı.

Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun inisiyatifiyle yol yapımında kullanılacak malzeme ile ilgili 12 yer saptandı. Bu yerlerden uygun olan 3 tanesi seçilecek ve bir hafta içerisinde ruhsatlandırılacak. Ardından en kısa sürede yolun yapımına başlanacak.

Blu Sea Otel yanından başlayıp, Apostolos Andreas Manastırı’na kadar olan 25 kilometrelik yol 6 metre olarak yenilenecek. İkişer metrelik bisiklet ve yürüyüş yoluyla birlikte yol genişliği 10 metreye ulaşacak.

WWW.KKTCNEWS.NET

 Başbakan Yardımcısı Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Karayolları Dairesi, Türkiye Karayolları Koordinatörlüğü ve  ilgili dairelerin yetkilileri, yol güzergahında  bugün inceleme yaptı. Köy meydanında da vatandaşlarla bir araya geldi.

-Arıklı

İnceleme sırasında açıklama yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı  Erhan Arıklı,  söz konusu yolun yenilenmesinin uzun süredir üzerinde durdukları ve ülkenin ciddi ihtiyacı olan bir konu olduğunu ifade etti.

Arıklı, yolun yenileme çalışmasında kullanılacak malzeme alımı konusunda Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu’nun talimatıyla 3 tane yer tespit edileceğini ve bu hafta içerisinde ruhsatlandırma yapıldıktan sonra  çok kısa sürede yolun yapımına başlanacağını belirtti.

 Arıklı, Bakan Ataoğlu’nun  “Bu yol kamu yararına olduğu için başka engel tanımayız” diyerek inisiyatif aldığını ve ilgili dairelere talimatlarını verdiğini söyleyerek, Dipkarpaz yoluna bugün itibarıyla “start” verildiğini söyledi.

Arıklı yolun daha önce Türkiye tarafından ihale edildiğini, KKTC alt yapı için kullanılacak malzemeyi temin edemediği için yolun yapımının geciktiğini belirterek,” Çevre Dairesi, Jeoloji ve Maden Dairesi Eski Eserler Dairesi şimdiye kadar malzeme alımında sıkıntı çıkarıyorlardı ancak Sayın Bakan’ın inisiyatif üstlenmesiyle  konu çözülmüş oldu. Son derece mutluyuz artık önümüzde bir engel kalmadı. İlgili firma en kısa sürede  yol çalışmalarına başlayacak” dedi.

 

-Ataoğlu

Yolun yapımını uzun zamandır beklediklerini söyleyen Ataoğlu, uzun çalışma sonrasında Çevre Dairesi, Eski Eserler Dairesi ve Jeoloji Dairesi’nin Karayolları’yla ortak çalışması sonucunda yol genişliğinin yürüyüş ve bisiklet yollarıyla birlikte 10 metreye çıkartıldığını  ifade etti.

Ataoğlu, malzeme tedariki konusunda mesafe ve miktar düşünülerek yerlerin belirleneceğini, teraslama usulüyle  alınacak malzemenin  yolların yapımında  kullanılacağını ve malzeme alınan yerlerin en sonunda ağaçlandırılıp yeşillendirileceğini söyledi

Ataoğlu, kısa sürede ruhsatlandırma işlemi tamamlandıktan sonra yüklenici firmanın Karayolları ile birlikte hemen yol yenileme çalışmasına başlayabileceğini ifade etti.

Yolun yapımında tek eksiğin malzeme tedariki olduğunu, onu da bugün sonuçlandırdıklarını söyleyen Ataoğlu, yolun hızlı bir şekilde bitmesini arzu ettiklerini belirtti.

Ataoğlu yolun yenilenmesinin turizme çok büyük katkısı olacağını, özellikle Apostolos Andreas’a yapılan ziyaretlerde otobüslerin gidip gelişlerinde yolun bozuk ve dar olmasıyla ilgili bir çok şikayet aldıklarını belirterek, yapacakları 10 metre genişliğindeki yolun daha rahat seyahat imkanı sağlayacağını ve daha çok turistin bölgeye gideceğini kaydetti. Ataoğlu, “Otobüsler bu bölgeye gelmekten imtina ediyorlar, çekiniyorlar” diyerek yolu yaptıktan sonra herkesin gönül rahatlığıyla gelebileceğini kaydetti.

Ataoğlu Apostolos Andreas Manastırı meydanının projelendirildiğini ve yakın zamanda Belediye ile iş birliğinde orasının kazandırılmasının önemli olduğunu, ayrıca bölgedeki “hür eşekler” ile ilgili ciddi sıkıntı ve şikayetler olduğunu, söz konusu eşeklerin toplanarak kapalı alana alınması konusunda Belediye ve Taşkent Doğa Parkı ile iş birliği yapacaklarını söyledi.

 

-Bakırcı

Yenierenköy Dipkarpaz Belediye Başkanı Hamit Bakırcı da yol yapımında kararlı duruşları için her iki bakana da teşekkür etti.

Bakırcı,  inanç turizmi ve doğal güzellikleri açısından Karpaz’ın önemini vurgulayarak, bölgeye binlerce turist geldiğini ancak yolların “köstebek yuvasına” döndüğünü söyledi.

“Bisikletle bile gitmek sıkıntı yaratıyor” diyen Bakırcı, yolun yapımının turizm ve bölge insanına katkısı ve ülke imajı açısından çok önemli olduğunun altını çizdi.

Bakırcı, yolla birlikte  Apostosolos Andras Meydanı Projesinin tamamlanmasının da yolu  taçlandıracağını ve cazibe merkezi haline getireceğini söyledi.

Bakırcı, “Bu yol çok kötüydü, nihayetinde bitiyor. Biz çok sevinçliyiz bölge insanı olarak” dedi.

WWW.KKTCNEWS.NET
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.